Izvor: Muzej čokolade

U bogatoj ponudi zagrebačkog Adventa uvelike uživaju i stanovnici metropole i brojni gosti, a jedna nova atrakcija odlično je tempirala vrijeme svog otvorenja te je već sada na najboljem putu da postane nezaobilazna lokacija posjetitelja glavnog grada, ne samo tijekom zime, već cijele godine. Riječ je o prvom hrvatskom Muzeju čokolade koji je krajem studenog otvoren u samom centru Zagreba i koji je zamišljen kao – poslastica za sva osjetila!

Vlasnici i idejni začetnici ovog muzeja, točnije tematskog parka posvećenog čokoladi i njenom značaju,  supružnici su Ružica i Domagoj Cerovac, strastveni ljubitelji čokolade i kolekcionari svega što je vezano uz ovu slasticu. „Do ideje o Muzeju čokolade došli smo prilikom obiteljskog izleta u Prag. Kao i mnogo puta do tada, tamo smo obišli lokalni muzej čokolade i na povratku kući raspravljali smo o tome kako bismo mi sami drugačije koncipirali muzej na temu čokolade. Nekoliko sati vožnje kasnije, imali smo jasnu sliku onoga što želimo, a otprilike godinu dana nakon toga otvorili smo vrata svog Muzeja“, prisjeća se Domagoj Cerovac.

Sami su osmislili koncept muzeja te su priču o čokoladi i njenoj povijesti ispričali kroz šest prostorija. Kreativan pristup kojim se diči ovaj Muzej vidljiv je već na samom ulazu gdje posjetitelj umjesto klasične dobije jestivu ulaznicu, odnosno degustacijski paket pomoću kojeg tijekom obilaska može kušati čak 9 oblika čokolade. Viziju bračnog para Cerovac realizirala je dizajnerica Željka Zrnić koja je do najsitnijih detalja uredila svaki kutak prostora, a zaslužna je i za vizualni identitet Muzeja čokolade. Tako je prva soba uvod u svijet Mezoamerike u čijim džunglama raste drvo kakaovca. U sljedećoj sobi posjetitelj postaje putnik u potpalublju broda prvih španjolskih osvajača, koji su ubrzo i sami shvatili zašto su domoroci očarani tada gorkim kakao napitkom. Putovanje kroz vrijeme nastavlja se u sobi inspiriranoj francuskim dvorom u doba Marije Antoanete, s brojnim stalcima na kojima su izložene šalice za ispijanje kakaa i čokolatijere, kuhala za pripremu tople čokolade koja su upravo u tom razdoblju doživjeli svoj procvat. Četvrta soba dočarava tvorničku proizvodnju čokolade s kraja 19. stoljeća kada čokolada postaje predmet žudnje širokih masa i dobiva nama danas poznat okus i brojne oblike. Na ovaj prostor nadovezuje se prostorija posvećena globalnoj konzumaciji čokolade i nekim od najvažnijih trenutaka u modernoj povijesti čokolade, kao što su izum M&M’s bombona, Nutelle ili Toblerone prutića. Dužna pažnja posvećena je i hrvatskoj proizvodnji čokolade pa u ovoj sobi posjetitelji mogu pronaći izloške vezane uz Kraš, Kandit i Zvečevo čija čokolada Mikado zauzima posebno mjesto kao prva čokolada s rižom na svijetu.

Izvor: Muzej čokolade

Zagrebački Muzej čokolade jedinstven je i originalan. Na preko 400 kvadratnih metara obrađujemo sve – od zrna kakaa kojeg su Olmeci u Mezoamerici mljeli i mutili u napitak 1900 godina prije Krista, preko prvih pločica čokolade u Engleskoj i prve mliječne čokolade u Švicarskoj pa sve do prve praline u Belgiji i današnjih dana. Svaka prostorija zasebna je cjelina koja ima svoju scenografiju, glazbenu kulisu, specifične eksponate i interaktivno-edukativne sadržaje te svoju degustacijsku točku“, pojašnjava Cerovac. Upravo je interakcija ono što će biti posebno zanimljivo najmlađim posjetiteljima koji mogu mljeti zrna kakaa na drevnom metateu, pokušati samo dodirom razlikovati zrno kakaa ili pak voziti bicikl „za proizvodnju“ čokolade. U samom središtu Muzeja nalazi se i „laboratorij“ gdje posjetitelji mogu ponešto i naučiti o proizvodnji čokolade i njenim svojstvima kao i upoznati novu, četvrtu vrstu čokolade – onu ružičastu ili kako je globalno zovu – ruby.

Čokolada je već duže vrijeme omiljeni dar za brojne prigode, što dočarava i posljednja soba u Muzeju koja izgledom podsjeća na skladište poklona iz nekog filma Wes Andersona. Ovaj će prostor, ovisno o dobu godine i prigodama, mijenjati svoj postav, a iz njega se posjetitelj vraća na sam početak Muzeja, u svojevrsnu modernu interpretaciju starinskih prodavaonica slatkiša i čokolade, gdje se mogu kupiti domaće artisan čokolade.

Izvor: Muzej čokolade

Poprilične troškove vezane uz otvaranje jednog muzeja, odnosno u ovom slučaju uz adaptaciju i pretvaranje bivšeg bankarsko-uredskog prostora u muzejski prostor, bračni par je uglavnom financirao iz vlastitih sredstava, no u pomoć je priskočila i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja je njihov projekt poduprla investicijskim zajmom u iznosu od gotovo 360 tisuća kuna iz kojeg je financirana oprema za prezentaciju postava, kuhinjska oprema za radionice te dio operativnih troškova.

Iako su tek nedavno otvorili Muzej, Ružica i Domagoj već razmišljaju o poboljšanjima i novim atrakcijama. „Još je preuranjeno govoriti o uspjehu, no prema prvim dojmovima Muzej će biti komercijalno održiv uz potencijal za daljnje širenje. Planiramo unaprijediti degustacijski segment vezan uz tekuće čokolade, a također želimo proširiti ponudu za audio vodiče na različitim jezicima. Kontinuirano proširujemo postav te radimo na dodatnim interaktivnim sadržajima. Od početka sljedeće godine kreću i ogledne radionice proizvodnje pralina te degustacijske večeri. Nadamo se da će ovaj muzej postati prvo mjesto kojeg će se netko sjetiti kada pomisli na čokoladu“, zaključuje Cerovac te poziva sve čokoljupce da posjete najslađe mjesto u Zagrebu i dodatno si poprave raspoloženje za blagdane.

Microblink Sigurni smo da ćemo uz nastavak dobre suradnje s HAMAG-BICRO-om ostvariti predviđene ciljeve i komercijalizirati nove proizvode u području kibernetičke sigurnosti te zaposliti veći broj mladih stručnjaka Naše uspješne priče KONČAR – Institut za elektrotehniku SafeTRAM projekt uspješno je završio prvu, temeljnu fazu istraživanja, te nastavljamo s fazom industrijskog istraživanja. Do sada nismo naišli na neki nepremostivi izazov, te moram pohvaliti HAMAG-BICRO za pomoć pri provedbi ovih projekata Naše uspješne priče Pogled u plavo HAMAG-BICRO omogućio je pravi uzlet projekta Pogled u plavo. Druge financijske institucije pokazale su malo interesa za kreditiranje specifične opreme potrebne za projekt. Zahvaljujući HAMAG-BICRO-u, ove godine planiramo obilazak 15 gradova. Naše uspješne priče A-Elektronik Nabavili smo stroj za montažu elektroničkih komponenata, tzv. stroj za asembliranje elektroničkih tiskanih ploča u SMD tehnologiji. Riječ je o tehnološki najnaprednijem stroju te vrste u Hrvatskoj. Naše uspješne priče Systemcom d.o.o. Bez njih projekt ne bismo uspjeli realizirati, jer je razvoj novog čipa dugotrajan i skup. Jako nam je drago što se takav projekt uspio realizirati u našoj zemlji Naše uspješne priče Hipersfere d.o.o. Osim sredstava, neophodnih za nastavak razvoja, dodatno financiranje je ključno za opstojnost tima do potpisivanja ugovora o daljnjem financiranju s potencijalnim investitorima koji pokazuju značajan interes za projekt Hipersfera. Naše uspješne priče PhotoMath Potpora MINPO-a i HAMAG-BICRO-a izuzetno nam je pomogla, prvenstveno da razvijemo tehnologiju na razini na kojoj je ona danas. Ista potpora nam je kasnije omogućila da razvijemo proizvode utemeljene na toj tehnologiji, promoviramo ih i izađemo na svjetsko tržište u čemu smo uspjeli Naše uspješne priče Aquapark Istralandia Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a Naše uspješne priče Pena autokozmetika d.o.o. Ovim projektom financirat će se izgradnja nove proizvodno-skladišne hale kao i nabava nove proizvodne opreme, čime će se riješiti glavni problem poslovanja poduzeća, a to je manjak ukupnih kapaciteta. Naše uspješne priče Hotel Borovnik d.o.o. Potpora države pri tome je ključna i bez nje hrvatska turistička poduzeća ne bi mogla uspješno konkurirati  na turističkom tržištu. Naše uspješne priče Dundo promet d.o.o. Projektom naziva „Proširenje proizvodnih kapaciteta tvrtke DUNDO-PROMET d.o.o“, tvrtki će se omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta koji su dosad bili ograničeni samo na postojeće klijente zbog nedostatka slobodnog proizvodnog prostora. Naše uspješne priče Magnolia slastice Saznale smo za HAMAG-BICRO jamstveni program, otišle u HBOR i zatražile kredit. Predstavili smo im našu viziju, sami projekt  te potrebu za proširenjem kapaciteta. Sva dobivena sredstva kredita uložile smo u uređenje interijera i proizvodnju slastica. Naše uspješne priče Crv d.o.o. Drago nam je da smo uz EU sufinanciranje projekta u mogućnosti ostvariti investiciju koja će biti ne samo dio našeg poslovanja i tvrtke, nego će i gradu Velikoj Gorici dati potreban sadržaj velikog grada, a stanovnicima mjesto ugodnije za život i šireg sadržaja, što je dodatna pogodnost na razini grada i županije. Naše uspješne priče Marin Expert d.o.o. Zasigurno ne bismo u ovom trenutku bili u mogućnosti krenuti u ovu investiciju da nije bilo bespovratnih sredstava HAMAG-BICRO-a Naše uspješne priče CAPILLUS REGIUM : Nikada se ne bih odvažila krenuti u ovu priču da nisam uvidjela prednosti zajma. Moram pohvaliti HAMAG-BICRO tim koji su vrlo brzo, stručno i efikasno odradili veliki dio posla. Sada samo preostaje raditi i živjeti svoj san. Naše uspješne priče AD Plastik Dobivena sredstva znače istraživanje i razvoj nove tehnologije bojenja interijera, što će omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta, otvoriti nova radna mjesta, osigurati rast prihoda kroz povećanje izvoza i unaprjeđenje konkurentnosti Naše uspješne priče SEDAM IT Imali smo priliku uz pomoć agencije HAMAG-BICRO raditi na poboljšanju prijave našeg projekta te smo postali prva tvrtka iz Hrvatske koja je prošla evaluaciju i dobila financiranje iz Eurostars programa Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Korištenjem stranice hamagbicro.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies) more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori