HI: Čime se bavi tvrtka Intraco d.o.o. i kako se odvijao proces razvoja tvrtke?


“Tvrtka Intraco d.o.o. osnovana je 1992.g.” započela je priču o perspektivnoj obiteljskoj tvrtci, gđa Višnja Medač Čusak, vlasnica i direktorica tvrtke, koja je svoju poduzetniču ideju uspjela realizirati sa svojim suprugom, g. Krešimirom Čusakom. Intraco d.o.o. je na svom razvojnom putu nekoliko puta proširivao i mijenjao svoju  djelatnost. U 2001.g. profilirao se kao proizvođač plastičnih POS proizvoda, koji služe unapređenju prodaje. Radi se većinom o pultovima za degustaciju proizvoda, promociju, stalcima i displejima za izlaganje proizvoda na prodajnim mjestima, u svrhu što boljeg izdvajanja od konkurencije.

 HI: Kakav je bio proces razvoja tržišta vaših proizvoda i jeste li se uspjeli prilagoditi eventualnim promjenama?

Na sreću, svijest potrošača o važnosti zdravog života pokrenula je i novi tržišni segment koji se odnosi na zdravu prehranu i, općenito zdravi način života. Sukladno tome, sve je veća potražnja za POS proizvodima od prirodnih materijala kao što je drvo. Takav trend potaknuo je veliki broj industrijskih grana, čiji proizvodi zahtijevaju izlaganje na ekološki prihvatljivim stalcima, da dosadašnje plastične i metalne stalke zamjenjuju drvenim, što nas izrazito veseli jer i sami nastojimo utjecati na okoliš, pa nam proizvodnja ovakvih proizvoda pričinja veliko zadovoljstvo. Većinom se radi o proizvođačima organskog voća i povrća, sokova, džemova, maslinovog ulja, meda, vina, kozmetike na prirodnoj bazi, dječjih igračaka i pekarskih proizvoda.

HI: Konkurencija na tržištu je velika. Iz kojeg razloga su vaši proizvodi prepoznati od strane kupaca kao kvalitetan i pametan izbor?

Konkurencija na tržištu je zaista velika, ali kvantiteta ne znači ujedno i kvalitetu tako da smatram da nam uvezeni proizvodi, koji imaju izuzetno nisku proizvodnu vrijednost, a prati ih kvaliteta iste razine, ne mogu konkurirati u pravom smislu. Mi proizvodimo proizvode koji unapređuju prodaju, a da bi naši proizvodi ispunili svoj osnovni zadatak oni moraju kvalitetom i dizajnom privući kupca i na taj način povećati prodaju. Kvalitetni materijal, detaljno razrađena struktura proizvoda koja je prilagođena potrebama naručitelja omogućuje nam da se potpuno prilagodimo zahtjevima tržišta i društveno odgovornom poslovanju. Također, znamo i da je kupcima od velike važnosti i brzina isporuke tako da se trudimo da rok dostave bude izuzetno kratak što također utječe i na povjerenje kupca i ugled naše tvrtke.
Kao što je već rečeno, briga za okoliš nam je na visokom mjestu na listi prioriteta tako da velike napore ulažemo i u zbrinjavanje otpada i to na način da ostatke drva koji ostaju od  proizvodnje koristimo za grijanje poslovnog prostora. Trenutno, krajnji korisnici ne brinu dovoljno o plastičnom POS materijalu i odbacuju ga nakon provedenih marketinških akcija i tako stvaraju plastični otpad. Upravo iz tog razloga nastojimo povećati proizvodnju drvenih proizvoda za koje se nadamo da će biti najzastupljeniji u našem asortimanu.

HI: Prilagodba tržištu je neophodna. Smatrate li da je  načinom proizvodnje i unapređenjem proizvoda adekvatno slijedite?

Cjeloživotno učenje je od presudne važnosti u održavanju visoke razine i uspješnosti poslovanja. Prikupljanjem informacija iz svih raspoloživih izvora, a najviše putem interneta, posjećivanjem sajmova po cijelom svijetu, ostvarivanjem kontakata sa stručnjacima iz raznih područja, nastojimo se konstantno usavršavati. Imamo sreću da radimo posao koji volimo i kojem smo predani i iz tog razloga želimo uspjeti.

HI: Država na različite načine i putem različitih kanala pruža podršku malom i srednjem poduzetništvu. Nastojite li iskoristiti sve što vam stoji na raspolaganju?

U zadnjih nekoliko godina pratimo natječaje za državne poticaje jer su te informacije sada lako dostupne, za razliku od prijašnjih godina. Pozdravljamo transparentnost u radu kao i činjenicu da i na vašoj internetskoj stranici možemo pravodobno dobiti potrebne informacije o potporama i drugim oblicima podrške koju nudite.

HI: Na koji su način dodijeljena sredstva olakšala poslovanje Vaše firme?

Uvođenje potpuno nove djelatnosti i nove tehnologije za obradu drva je vrlo zahtjevan korak u našem poslovanju. Dodijeljena financijska sredstva su nam znatno olakšala nabavku najvažnije opreme za obradu drva. Odobrenje poticaja od strane HAMAG INVEST-a postavilo je  pred nas izazov realizacije zahtjevne nabavke deset strojeva u samo dva mjeseca. To je bio pravi poduhvat  kojeg smo uspjeli ostvariti zahvaljujući vašoj financijskoj potpori, što zasigurno ne bismo realizirali u tako kratkom roku da nismo potpisali ugovor s HAMAG INVEST-om.

HI: Što mislite o načinu na koji država pruža podršku poduzetnicima?

Država je prepoznala način na koji će naučiti ljude da sami love ribu umjesto da im je daje. To je velika pomoć i ovakav sustav dodjeljivanja potpora nam se izuzetno sviđa.

HI: Što je prema vašem iskustvu potrebno za pokretanje i razvoj poduzeća? 

Osim dobrog  proizvoda i pametno osmišljenog marketinga, jako je važno da radite posao za koji ste talentirani i koji volite i nije vam žao uložiti u njega puno energije i truda. Mi, uz svu našu ljubav prema drvu i ostvarenje sna da radimo sa „živim“ materijalom imamo čistu savjest jer se trudimo brinuti o okolišu, a za razvoj Intraca ulažemo i ulagat ćemo još jako puno energije. upravo takav princip rada i razmišljanja nas je doveo do rezultata kakve danas ostvarujemo.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content