Posljednjih 20 godina tvrtka INTECO d.o.o. na čelu s Borisom Balaćem bavi se područjem specijalnih radova u graditeljstvu (kako u dijelu izrade tehničkih rješenja, tako i izvedbi radova), te tehnološkim konzaltingom.


U sklopu IRCRO programa, BICRO je poduzeću INTECO d.o.o. 2009. godine odobrio financiranje projekta u visini 900.000 kuna za projekt Robot R Jet – 062. Robot za hidrodinamičku obradu betonskih i metalnih površina je projekt u sklopu kojeg se razvija napredni robotizirani stroj za hidrodinamičku obradu površina u uvjetima u kojima to dosad nije bilo moguće. Korisnicima omogućava autonomnost budući posjeduje sustave za samonavođenje, lakše upravljanje, mogućnost prilagodbe promjenom težine i dimenzija što u konačnici dovodi do ušteda (kako u cijeni stroja, tako i manjoj potrošnji energije). Pristup ovom obliku financiranja tvrtki je, preko usluge informiranja i savjetovanja, omogućila Europska poduzetnička mreža u ulozi BICRO-a kao glavnog glavni partner za transfer tehnologije, inovacije i istraživačko-razvojne projekte.

Projekt je rezultat petogodišnjeg intenzivnog razvoja u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. Svrha projekta ogleda se u proširenju primjene na specifična područja i zamjeni ručnog rada u graditeljstvu (sanacija i zaštita betonskih konstrukcija i površina kod objekata visokogradnje, mostova, cesta, tunela, cjevovoda i sl.) i u brodogradnji (primjerice priprema metalnih površina za antikorozivnu zaštitu).
Takvih sličnih strojeva nema. Ima bitno drukčijih koji ne mogu raditi ono što on može raditi. Ne mogu raditi u uvjetima u kojima on može. Ovo je najlakši stroj i najmanji stroj. Jedna od primjena koju smo samo dotaknuli i koje ćemo intenzivirati je primjena u nuklearnim elektranama za dekontaminaciju betonskih i čeličnih površina u slučaju nekog incidenta i tu smo već imali upita iz Kanade i Francuske – objašnjava direktor INTECO-a Borislav Balać.

Uspjeh projekta potvrđuju i brojne nagrade dodijeljene poduzeću INTECO; srebrno Teslino jaje za napredni upravljački sustav za automatizaciju te ARCA 2011. Poduzeće je dobilo i posebno priznanje Islamske republike Iran za inovaciju koju je dodijelio The First Institute Inventors and Researchers in I.R. Iran.
Ulaganje u razvoj robota predstavlja značajan iskorak u dosadašnjem poslovanju te veže INTECO uz razvoj robotike i proizvodnju robotiziranih rješenja koja mogu značajno olakšati izvođenje određenih poslova u graditeljstvu, ali i u cjelokupnoj industriji. Ovaj hrvatski proizvod, spreman za izvoz na inozemno tržište, u najboljem će svjetlu predstaviti Hrvatsku kao zemlju inovacija, napredne tehnologije te znanja i stručnosti.

Više o projektu: www.inteco.hr

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO