Projektni tim tvrtke Motus Melior došao je na ideju razvijanja dijagnostičkog uređaja kakav trenutno ne postoji na tržištu, a koji će omogućiti preventivno djelovanje na smanjenju broja mišićnih ozljeda u sportu. Prijavili su svoj projekt pod nazivom „Novi dijagnostički sustav za procjenu rizika nastanka i rehabilitaciju mišićnih ozljeda“ na Javni poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“.


U suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena su im bespovratna sredstva u iznosu 2.351.871,79 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.510.073,79 kn.

Motus Melior, sportski i rehabilitacijski centar na čijem je čelu prof. dr. sc. Goran Marković, kroz svoje je redovne aktivnosti uočio kako,  unatoč uloženim naporima u mjere prevencije, epidemiološki podaci nedvojbeno ukazuju na trend rasta učestalosti nastanka mišićnih ozljeda nogu u sportu, kao i njihovog ponavljanja. Kako bi doskočili toj statistici, osmislili su projekt čiji će finalni rezultat biti dijagnostički uređaj za (1) procjenu i smanjenje rizika nastanka mišićnih ozljeda nogu u sportu te (2) utvrđivanje spremnosti sportaša za povratak na sportski teren nakon provedene rehabilitacije. Dvije glavne ciljne skupine korisnika su sportski i kondicijski treneri koji će ga primarno koristiti u svrhu prevencije mišićnih ozljeda sportaša te liječnici i fizioterapeuti kojima će služiti u svrhu procjene optimalnog trenutka povratka sportaša na teren nakon pretrpljene mišićne ozljede.

Prof. dr. sc. Goran Marković, redoviti profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s više od desetljeća znan­stveno-istraživačkog i praktičnog rada u području sporta, fitnesa i rehabilitacije, povodom potpisivanja ugovora izjavio je: «Izuzetno sam ponosan što je tvrtka Motus Melior, zajedno sa partnerima iz akademskog sektora i gospodarstva, ugovorila ovaj projekt sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te agencijom HAMAG-BICRO. Ovime započinje nova faza razvoja Motus Meliora, usmjerena prema istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija. Trenutno se u okviru projekta istražuje povezanost živčano-mišićnih funkcija sa građom mišića nogu. Uvjeren sam kako će rezultat realizacije ovog projekta, novi dijagnostički uređaj za mjerenje živčano-mišićnih funkcija sportaša u terenskim uvjetima, naći svoje mjesto na svjetskom tržištu u području sporta, sportske medicine i fizikalne rehabilitacije».

Za ovaj Poziv osigurana su sredstva u iznosu od 748.000.000,00 kuna, temeljem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Najniža vrijednost bespovratnih sredstava koja se mogu dodijeliti po projektu iznosi 190.000,00 kuna, dok je najviši mogući iznos 56.000.000,00 kuna. Cilj ovog Poziva je dodjeljivanje državne potpore za aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa te povećanje njihove suradnje sa znanstveno istraživačkim institucijama.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO