Bruxelles, 17. svibnja 2022. godine – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je na konferenciji “Pristup financiranju za mala poljoprivredna gospodarstva u Europskoj uniji” u organizaciji Europske komisije, Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj (Directorate – General for Agriculture and Rural Development) i Europske Investicijske banke (EIB).

Na konferenciji se raspravljalo o pristupu financiranju malim poljoprivrednim gospodarstvima u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), uključujući financijske instrumente Europskog Poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i sheme mikrofinanciranja.

Kao najznačajnija Vladina agencija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva HAMAG-BICRO je odigrao ključnu ulogu u provođenju Programa ruralnog razvoja putem kojeg su hrvatski poljoprivrednici od 2018. godine imali na raspolaganju kredite, zajmove i jamstva po izuzetno povoljnim uvjetima. Upravo su ti financijski instrumenti poljoprivrednicima, prerađivačima i šumarima omogućili ulaganja i održavanje likvidnosti. Dodatno, tijekom 2020. godine su dodana još 2 financijska instrumenta kao odgovor na Covid krizu.

Slijedom uspješne provedbe Financijskih instrumenta za ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede te Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR), HAMAG-BICRO je uvelike pridonio da se Hrvatska plasira na prvo mjesto u Europskoj uniji prema ukupno plasiranim Financijskim instrumentima za poljoprivredu i ruralni razvoj. 

Nakon tih postignuća Europska komisija, Opća Uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj pozvala je predstavnike HAMAG-BICRO-a kako bi na konferenciji “Pristup financiranju za mala poljoprivredna gospodarstva u EU” prezentirali uspješan način provedbe Financijskih instrumenata u Hrvatskoj. Prezentaciju je održao voditelj Odjela za ruralni razvoj u Službi za jamstva, Ivan Križanović.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amélie Slastičarnica Amélie Nakon nekog vremena počeli smo razmatrati mogućnost uzimanja financijske potpore u HAMAG-BICRO-u, što nam je dalo nadu da ćemo iznaći rješenje kojim ćemo podmiriti troškove poslovanja, s obzirom na to da na početku nismo dobivali nikakvu pomoć od strane države osim u okviru plaća za radnike. Naše uspješne priče Nives Morović, suvlasnica Villa Nai 3.3 Projekt Villa Nai 3.3 Bez HAMAG BICRO-a ne bi ostvarili ovaj projekt. Villa Nai 3.3 ne bi postojala. Podržali su nas na sve načine koji su nam bili potrebni, od samog početka. Oni su našu ideju shvatili malo drugačije. To je najbolja podrška koju možete imati Naše uspješne priče Jasna Vlašić, suvlasnica tvrtke Air Pannonia Air Pannonia Počeli smo s jednim poslovnim zrakoplovom, a sada ih imamo tri, što nas u Hrvatskoj čini specifičnom firmom s najvećom flotom. Ne bi to postigli bez pomoći HAMAG BICRO-a koji nas je podržavao kroz sve razvojne faze. Iznos kredita bio je pozamašan te smo zbog toga još zahvalniji Agenciji što je prepoznala našu tvrtku kao klijenta koji će u budućnosti bez problema moći otplatiti taj kredit. Naše uspješne priče
logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • +385 1 488 10 43
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content