Dana 16. veljače 2018. godine u suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te švicarskih partnera iz Državnog tajništva za obrazovanje, istraživanje i inovacije organiziran je gospodarski susret u Zurichu za tvrtke iz Biotech sektora.

Ovaj događaj je organiziran i financiran u okviru sporazuma o suradnji sa Švicarskom kroz program Eurostars – platformu za financiranje međunarodnih istraživačko-razvojnih projekata. U sklopu susreta, pet hrvatskih tvrtki te predstavnici BioCentra imali su priliku čuti više o švicarskim inicijativama za suradnju, načinima poticanja njihovih tvrtki te njihovim primjerima dobre prakse u međunarodnoj istraživačko-razvojnoj suradnji. Hrvatske tvrtke koje su sudjelovale na susretu su: Proteus Mirabilis d.o.o., Genos Glycoscience d.o.o., Institute for Neuroeconomics, Orange&Green, Binaria d.o.o. te poduzetničko potporna institucija BioCentar. Tijekom susreta realizirali su 25 sastanaka s potencijalnim švicarskim partnerima za suradnju kroz program Eurostars.

Ovaj gospodarski susret uključio je i sastanak na razini državnih tajnika Hrvatske i Švicarske. Državni tajnik i Visoki predstavnik za RH u programu Eurostars, gosp. Mario Antonić, predstavio je aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za poticanje istraživanja i inovacija. Tijekom bilateralnog susreta, predstavnici švicarskog Državnog tajništva za obrazovanje, istraživanje i inovacije, te predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta razgovarali su o mogućnostima daljnje suradnje i to u područjima razvoja vještina te sudjelovanja u EUREKA-klasterima.

Tomislav Pokrajčić iz tvrtke Binaria d.o.o. istaknuo je: „Priprema kvalitetnog Eurostars projekta je složen posao, a obzirom da Švicarska ima iznadprosječne uspjehe u ovim natječajima, savjeti i kontakti od švicarskih kolega su izuzetno vrijedni. Dostupnost informacija temeljenih na konkretnim iskustvima je ključan motivator za intenzivnije uključivanje domaćih tvrtki u suradničke EU projekte. Ovakvi događaji su stoga važni te zahvaljujem hrvatskom i švicarskom uredu Eurostarsa na pozivu za sudjelovanje i odličnoj organizaciji gospodarskog susreta. Delegacija hrvatskih tvrtki je bila izuzetno kvalitetna i vjerujem da će se ostvariti konkretne suradnje.“

Nakon odrađenih sastanaka organiziran je posjet ETH Zurich gdje je delegaciji predstavljen Pioneer Fellowship Program koji ETH nudi svojim studentima za razvoj tržišno primjenjivih inovativnih rješenja kao i dva primjera iz prakse tj. dvije ideje koje se razvijaju kroz taj program. Za kraj je održan sastanak sa uglednim prof. Nenadom Banom koji radi i djeluje na ETH, a koji je prisutnima predstavio najaktualnija istraživanja kojima se bavi njegov tim.

 

Datum objave: 21.02.2018.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

  • Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska
  • info [at] hamagbicro.hr

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO

Skip to content