HAMAG INVEST predstavlja obrt A-Elektronik, korisnika projekta bespovratnih potpora Nove tehnologije 2012. godine. Financijskom potporom u iznosu od 35% olakšana je investicija za nabavu novog stroja i pripadajući računalni program koji omogućuje višu razinu kvalitete proizvodnje kao i veću efikasnost. Marko Borošak: „Sve što osmislimo, sada možemo i realizirati!“


HI: Opišite nam svoje poslovanje i dosadašnji razvoj.

Obrt A-Elektronik osnovao je Marko Borošak 2006. godine. Osnovna djelatnost obrta je proizvodnja računala i druge opreme za obradu podataka, izrada električne i elektroničke opreme za motorna vozila te proizvodnja uređaja i elektroničkih komponenata za obradu podataka zasnovanim na inovacijama.  Naglasak je na razvoju i implementaciji laserske tehnologije. Vlasnik obrta još je u studentskim danima razvio kalibrator za umjeravanje mjerila udaljenosti i brzine što je ujedno i njegov prvi zaštićeni patent u Republici Hrvatskoj. Od tada je osmislio još nekoliko izuma iz područja laserske tehnologije koji su danas zaštićeni patenti u SAD-u, Australiji i Europi. Ti patenti su temelj proizvodnje obrta koji danas zapošljava osmero ljudi. Marko Borošak prisjetio se svojeg sna kad je započinjao kao poduzetnik: „Sjećam se dana kad sam sanjao da ćemo uspjeti ostvariti proizvodnu seriju od 1 000 komada, a danas je iza nas uspješno proizveden niz serija proizvoda, od kojih svaka nadmašuje taj broj.“

HI: Koje su vaše konkurentske prednosti u odnosu na konkurente na tržištu?

Među rijetkima smo koji se bave ovom tehnologijom u našoj zemlji. Najvažniji proizvod A-Elektronika je laserski uređaj za generiranje i obradu podataka koji služi kao parkirni senzor, a vjerujem da nam je najvažnija prednost inovativnost. Orijentirani smo u potpunosti na izvoz, oko 95 % prihoda ostvarujemo na inozemnim tržištu. Unatoč tome što se čini da globalna kriza ne jenjava, treba biti ustrajan u svojim ciljevima i nastojati dati najviše od sebe koliko god se teškim činilo, naglašava Borošak.

HI: Na što ste utrošili bespovratnu potporu i kako ste time poboljšali svoje poslovanje?

Nabavili smo stroj za montažu elektroničkih komponenata, tzv. stroj za asembliranje elektroničkih tiskanih ploča u SMD tehnologiji. Riječ je o tehnološki najnaprednijem stroju te vrste u Hrvatskoj. Također uložili smo i u certificiranje prema normama ISO 9001 čime osiguravamo kvalitetu svojega poslovanja, usluga i proizvoda. Stroj nam omogućuje brži i efikasniji rad. Sada radimo „klasu više“, kvaliteta proizvodnje nam je značajno porasla!

HI: Prepoznajete li nove prilike za daljnji razvoj i za tržišni rast?

Mi sada imamo kapacitet za daljnji razvoj: možemo razvijati elektroničke proizvode, ponuditi kvalitetnu realizaciju tuđih ideja te proizvoditi  prototipe i manje serije od nekoliko desetaka tisuća proizvoda. Ove godine smo zaposlili i obrazovali dvoje novih ljudi, a pregovori sa stranim partnerima za širenje poslovanja su u tijeku.

HI: Opišite nam svoju viziju i daljnje profesionalne ciljeve.

Želimo biti najbolji u svom poslu s naglaskom na daljnji razvoj kvalitete proizvoda. Uz to, vjerujemo i da ćemo biti bliži našim europskim partnerima kada se 1. srpnja 2013. ukinu granice. Cilj nam je zadržati proizvodnju i radna mjesta u svojoj zemlji na dobrobit svih zaposlenih u obrtu i drago nam je da HAMAG INVEST prepoznaje naše pozitivno zalaganje i da nas potiče u našem radu. Kad u neku ideju uložiš dane i noći i ona se s vremenom razvije u fizički opipljiv predmet koji koristi ljudima na drugoj strani planete gdje sami niste nikada kročili, to sigurno ispunjava zadovoljstvom!

HI: Za kraj, što biste poručili poduzetnicima koji tek započinju? Što je prema vašem dosadašnjem iskustvu važno za pokretanje i razvoj poduzeća?

Prvo, imajte hrabrosti za pokretanje svojeg posla. Znajte da vas čeka puno truda i puno posla, te budite spremni na preuzimanje rizika kao i na ulaganje vlastitih sredstava u posao koji razvijate. Mi, kao primarno izvozno orijentirana tvrtka, svakako preporučamo i  usmjeravanje na izvoz.

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska

+385 1 488 10 43

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO