Damir Sabol osmislio je aplikaciju PhotoMath i predstavio je na natjecanju TechCrunch Disrupt Europe održanom u Londonu te polučio nevjerojatan uspjeh. PhotoMath postao je najpopularnija aplikacija u američkom AppStoreu, ispred Facebook Messengera. 


Radi se o projektu koji radi na principu prepoznavanja i rješavanja matematičkih jednadžbi pomoću pametnog telefona. Isti se razvio iz projekta PhotoPay Realtime Text Recognition – softverskog modula za prepoznavanje teksta u realnom vremenu putem kamera mobilnih uređaja koji je ostvario potporu Ministarstva poduzetništva i obrta u okviru Poduzetničkog impulsa 2014/Mjera B2 – Inovacije u poduzetništvu u iznosu od gotovo pola milijuna kuna.

PhotoPay ili “slikaj i plati” proizvod je koji koristi tehnologiju u jezgri aplikacije – za vrlo brzo prepoznavanje podataka s uplatnica za jednostavno plaćanje računa u mobilnom bankarstvu. PhotoMath koristi istu tehnologiju za prepoznavanje matematičkih izraza te svoj “inteligentni” sustav za rješavanje zadataka i prikaz postupka.

Damir Sabol, osnivač PhotoMatha-a, naglasio je potporu države koja je bila ključna u njihovu uspjehu: ‘Potpora MINPO-a i HAMAG-BICRO-a izuzetno nam je pomogla, prvenstveno da razvijemo tehnologiju na razini na kojoj je ona danas. Ista potpora nam je kasnije omogućila da razvijemo proizvode utemeljene na toj tehnologiji, promoviramo ih i izađemo na svjetsko tržište u čemu smo uspjeli’.

Osim podržanog projekta kroz Poduzetnički impuls, projekt g. Sabola, Računi.hr-e-računi, ostvario je potporu HAMAG-BICRO-a kroz Program za istraživanje i razvoj – IRCRO u vrijednosti od 900 000 kuna, dok je projekt ZICeR – prepoznavanje teksta na mobilnim uređajima uz paralelno korištenje centralnog i grafičkog procesora podržan u sklopu Programa Provjere inovativnog koncepta (PoC) u iznosu nešto većem od 265 000 kuna.

‘Primjer g. Sabola i njegova tima još je jednom potvrdio ključnu ulogu institucionalne podrške poduzetniku kroz sve razvojne faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište. Iznimno sam ponosan što im je naša potpora pomogla ostvariti ovakav uspjeh. Oni su još jedna potvrda uspješnog rada agencije HAMAG-BICRO koja se već 20 godina ustrajno zalaže za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj’ – izjavio je Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Više o projektu: www.photomath.net

logo-hamag-footer-small

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Ksaver 208, Zagreb, Hrvatska

+385 1 488 10 15

Sva prava pridržana © 2017. HAMAG BICRO